Missie

    Ruyskensveld vzw is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg. We bieden zorg op maat aan gezinnen, kinderen, jongeren en hun omgeving en dit op verschillende levensdomeinen. We staan voor een heel divers, sterk ondersteunend en vernieuwend aanbod, wat een continuüm van zorg mogelijk maakt. We zetten in op kracht van mensen en zoeken samen hoe we verandering mogelijk kunnen maken. Een open dialoog, verbondenheid met de mensen met wie we werken, respect voor ieders eigenheid en maximale inspraak en participatie van alle betrokkenen staan centraal in onze werking. De christelijke-filosofische traditie van onze organisatie werkt hierbij steeds als inspiratie en toetssteen.


Pedagogische Visie

Ruyskensveld wil...
verbindend werken
aan een passende hulpverlening
waarbij we vanuit dialoog
en het geloof in ieders krachten
een veilige, stabiele en warme opvoedingsomgeving creëren
en een duurzaam toekomstperspectief uitbouwen en verankeren.


    Verbindend werken
    Samen willen we de band te versterken tussen de jongere, zijn of haar gezin en iedereen die voor hen belangrijk is. We willen jongeren ondersteunen in het aangaan van vertrouwensbanden en sociale relaties, waarbij we elkaar in de eerste plaats willen begrijpen. We waarderen de jongere en de ouders en erkennen hen in wie ze zijn, hun mogelijkheden en kwetsbaarheden. Verbindend werken is meer dan elkaar goed begrijpen. We geloven dat we meer kunnen bereiken door samen te werken.


    Aan een passende hulpverlening
    Ruyskensveld biedt verschillende vormen van zorg, ondersteuning en hulp aan. Dit noemen we onze modules. Je kan het zien als een grote kast met allemaal schuifjes waarbij we onze organisatie Ruyskensveld zien als de kast en onze aangeboden modules als de schuifjes. Elk schuifje heeft een andere inhoud en mogelijkheden. Afhankelijk van de vragen en noden zoeken we samen naar de passende schuifjes en gaan aan de slag met de inhoud hiervan. Zo stemmen we over onze afdelingen heen onze hulpverlening af op de vragen, noden, wensen en doelen van de jongere en zijn gezin. De schakels tussen twee hulpverleningsvormen realiseren we vlot en met de meeste zorg. We werken zowel individueel, in groep als met de context. Onder context verstaan we iedereen die voor de jongere en de ouders van belang zijn. Deze drie verschillende vormen van hulpverlening vinden we allen even belangrijk.

    ‘Krachtgericht, openheid, verbondenheid, empathie en respect’ zijn de vijf waarden die we gebruiken als toetssteen in ons handelen. Deze waarden vormen de inspiratie voor onze werking, de energie waarmee we iedere dag opnieuw met de jongere, de ouders en de context aan de slag te gaan.


    Waarbij we vanuit dialoog
    In ons luisteren, spreken en schrijven doen we dit samen met de jongere en de context. We zijn hierin open en eerlijk naar elkaar toe. Indien een jeugdrechter zaken oplegt, zoeken we samen met de jongere en de ouders naar een manier waarop dit voor iedereen aanvaardbaar en uitvoerbaar is. We geloven er sterk in dat luisteren en praten met elkaar er voor zorgt dat we elkaar beter kunnen begrijpen. We vinden ieders mening hierbij even waardevol.


    En het geloof in ieders krachten
    We willen mensen laten ervaren dat ze over de kennis en vaardigheden beschikken om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Jongeren en ouders krijgen de kans om zelf keuzes te maken en vanuit deze ervaringen te leren wat hun sterktes, mogelijkheden en kwetsbaarheden zijn. Het geloof in de groei en de ontwikkeling van ieders talenten is onze motor en zetten we in om tot een positief verhaal te komen. We geloven dat jongeren en hun context in staat zijn om hun leven in eigen handen te nemen.

    De jongeren en hun gezin denken mee na om haalbare doelen voorop te stellen. Er is de nodige ruimte om met vallen en opstaan deze doelen na te streven. Hierbij geven we verantwoordelijkheden in het eigen proces en streven we er naar om jongeren en hun gezin veerkrachtiger te maken waarbij we respectvol omgaan met ieders mogelijkheden en draaglast. Wanneer er hindernissen op ons pad komen, of er moeilijk gedrag gesteld wordt grijpen we dit aan om gezinnen en jongeren in beweging te krijgen en de onderliggende problemen aan te pakken. In onze communicatie zijn we eerlijk en oprecht. We zijn ons bewust dat plannen en doelen maar kans op slagen hebben als ze gebaseerd zijn op eigen keuzes en engagement van de jongere of het gezin zelf.


    Een veilige, stabiele en warme opvoedingsomgeving creëren
    De jongeren en de gezinnen die we willen bereiken hebben vaak nood aan ondersteuning of een rustperiode, die op zich het begin kan zijn van een overgang , een nieuwe toekomst of andere perspectieven. We willen tijdens deze periode elkaar leren kennen en kansen bieden om intensief te oefenen en te experimenteren met nieuwe manieren van omgaan met elkaar. We willen een warme en veilige oefenplek creëren om de eigen sterktes, inzichten en valkuilen te (her)ontdekken, de gedachten te ordenen en hier mee aan de slag te gaan. Jongeren en hun gezin hebben recht op fouten maken en herstel.


    En een duurzaam toekomstperspectief uitbouwen en verankeren.
    Een verandering is pas duurzaam en zinvol als het merkbaar is in het alledaagse eigen leven. We zijn ervan overtuigd dat zelfs kleine veranderingen, een bewustwording of het erkennen van mogelijke sterktes en beperkingen een verschil kunnen maken. We willen dan ook samen met alle betrokkenen en belangrijke partners uit de samenleving bouwen aan een gepast toekomstperspectief met als doel jongeren en hun gezin sterker te maken om vanuit eigen kracht verder te gaan.